‘Star Wars is geen film, het is een beleving’

Bij Old School Toys in het centrum van Horst werd op zaterdag 4 mei een Star Wars-dag georganiseerd. Deze dag stond geheel in het teken van de populaire filmreeks. Er waren onder andere veel leden van de Dutch Garrison aanwezig, de Nederlandse kostuumvereniging die zich richt op de kostuums van de ‘bad guys’ uit Star Wars. Ook werden er verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd.

“4 mei is voor Star Wars-liefhebbers een speciale dag”, legt winkeleigenaar Mark Nabben uit. “Dat heeft te maken met de beroemde quote uit de film: ‘May the force be with you’. Daarvan kun je maken ‘May the 4th be with you’ en ‘May the 4th’ is op zijn Nederlands dan weer 4 mei.” Om die reden hebben Star Wars-fans 4 mei uitgeroepen tot een internationale Star Wars-dag en in het teken daarvan wilde Nabben ook graag iets organiseren. “Daarvoor heb ik onder andere de samenwerking opgezocht met TeeKay-421, de Belgische Star Wars-fanclub en met de Dutch Garrison”, vertelt Nabben.
Nabben zelf heeft Star Wars al jaren als hobby en inmiddels uit hij die passie alweer een paar jaar in zijn winkel Old School Toys. “Star Wars is geen film, het is een beleving en daarom blijft het ook zo populair”, vertelt hij. “De eerste film kwam in 1977 uit, in de tijd van de Koude Oorlog. Het was nogal een duistere periode. Star Wars is een modern sprookje en kan mensen uit de realiteit laten ontsnappen.”
De leden van de Dutch Garrison lopen tijdens de Star Wars-dag in kostuum rondom de winkel. In hun vaak zelf gemaakte kostuums zijn ze populair voor bezoekers om mee op de foto te gaan. Gonnie Stals uit Nederweert representeert tijdens de dag het Star Wars-karakter Mara Jade. “Het leukste voor ons is dat de mensen het ook zo leuk vinden”, vertelt ze. “De reacties die we krijgen zijn altijd weer erg leuk.” De Dutch Garrison doet dit werk bovendien voor het goede doel. Van Nabben krijgen de vrijwilligers voor hun optreden tijdens de Star Wars-dag een geldbedrag en dat gaat naar Stichting Semmy. Stichting Semmy heeft als doel om van kinderen met hersenstamkanker de levensverwachting te verlengen en uiteindelijk ook de overlevingskansen te vergroten. Stals: “Het is dus ook echt liefdadigheid.”
Fans en verzamelaars kijken hun ogen uit tijdens de Star Wars-dag in Horst. Er worden volop foto’s gemaakt met de Star Wars-dag. Volgens Stals is de kracht van Star Wars vooral dat het voor jong en oud is. “Het is echt voor alle leeftijden. Mijn zoontje van 4 was hier straks en ook hij vindt het geweldig.” Ze voegt toe: “Star Wars vertelt het verhaal van de ultieme strijd tussen goed en kwaad en op de een of andere manier blijft de reeks leven, zelfs bij de allerkleinsten.”