‘Die blije gezichten, daar doe je het voor’

Truckrun Horst aan de Maas houdt zondag 14 april de 20e editie van deze toertocht voor mensen met een beperking. Ger Snellen uit Horst rijdt al voor de twintigste keer met zijn vrachtwagen mee in de stoet.

“Ik heb alle edities van de Truckrun meegemaakt”, beaamt Ger Snellen. “De datum van opgave is meestal rond mijn verjaardag, dus die vergeet ik niet. Vroeger kon dit alleen telefonisch. Klokslag 08.00 uur zaten we dan met een paar man klaar, proberen er doorheen te komen. Nu gaat het allemaal via de website.” Snellen werkt voor een vrachtwagenbedrijf in het Gelderse Loenen. “Op mijn werk weten ze dat ik hier aan mee doe, dus dat elk jaar zo geregeld.” Ook in Loenen kennen ze een toertocht voor mensen met een beperking, deze wordt altijd in augustus gehouden. “Daar doen verschillende van mijn collega’s aan mee. Ik ben zelf de enige die meedoet aan de Truckrun in Horst. Nee, die andere die sla ik over. Dan zou ik eerst helemaal naar Apeldoorn moeten rijden.”
Voordat Ger zijn vrachtwagen zondag naar de Energiestraat in Horst rijdt, waar de start van de tocht is, wordt deze eerst van binnen en van buiten gepoetst en gecontroleerd. “Soms versier ik de auto ook, dan maakt mijn vrouw een bloemstuk. Op de dag zelf sta ik rond 05.30 uur op. Dan loop ik alles nog even na en om een uur of zeven komen we met een groep vrienden bij elkaar en rijden we naar het industrieterrein. We willen natuurlijk wel vooraan staan. Als we de wagens hebben opgesteld, gaan we terug naar huis om gezamenlijk te ontbijten. Na afloop gaan we altijd met z’n allen uiteten. We maken er echt een dagje uit van.” Hij geeft aan in al die twintig jaar nog nooit dezelfde passagier gehad te hebben. “Dat wordt door de organisatie bepaald, dus het is elk jaar anders. Het is wel zo dat als je iemand in de je familie hebt die graag met jou mee wil rijden, daar rekening mee wordt gehouden.” De blije gezichten van de deelnemers zijn voor hem een belangrijke reden om mee te doen, zegt hij. “Ze zijn helemaal happy dat ze een keer mogen meerijden met zo’n vrachtwagen. Ze genieten er echt van en daar doe je het voor. Ik zou andere vrachtwagenchauffeurs zeker aanraden om mee te rijden.” Zondag 14 april start het programma om 08.00 uur, dan arriveren de eerste trucks op de Energiestraat. Om 10.15 uur is er een welkomstwoord van de voorzitter van Truckrun Horst, Paul Driessen. Daarna zijn er optredens van Frans Duijts en Crist Coppens. Om 12.45 uur begint dan echt de tocht en bereikt als eerste Hegelsom. Op het Truckrunplein op de Energiestraat zijn allerlei activiteiten. Zo is er een tombola, verschillende spellen en draait er een dj. De organisatie verwacht dat rond 16.00 uur alle trucks terug zijn en daarna volgt er nog een feest. Zangeres Anita Rosendorf komt optreden. Ook zijn er optredens van goochelaar Magic M, Minitruckers.nl demoteam en er is een demonstratie te zien van een 360 graden kantelauto. Om 18.30 uur wordt het programma afgesloten.