Van damesclub naar gemengd zwemmen

De Horster Zwem- en Poloclub (HZPC) viert in april het zestigjarig bestaan van de vereniging. De op twee na grootste club van Horst werd in 1959 opgericht als een zwemvereniging voor alleen maar dames. Pas in 1970, na de fusie met HSV (Horster Sportvereniging), werd er gemengd gezwommen.

HZPC die op 9 april 1959 het levenslicht zag, was niet de eerste zwemvereniging in Horst. In 1951 werd al een club met eenzelfde naam opgericht. Opvallend was dit hier zowel mannen als vrouwen lid van mocht worden. In het boekje dat ter gelegenheid van 50 jaar HZPC werd uitgegeven, ‘Ploens, dao gaon we!’, is te lezen dat de opening van buitenbad De Wilgert aan de basis lag voor de zwemclub. Enkele jaren later hield HZPC op te bestaan, uit de geschiedenisboeken is echter niet meer te achterhalen wat daar de reden van was. In 1959 besloten enkele dames dat er weer in verenigingsverband gezwommen moest kunnen worden in Horst. Eén van die initiatiefnemers was Marie-Louise Linssen-Vaessen, die op de Olympische Spelen van 1948 in Londen twee bronzen medailles behaalde en in 1952 in Helsinki een zilveren. Haar zoon Theo Linssen kan zich die eerste jaren van HZPC nog wel herinneren. “Ik was toen een jaar of 4. Omdat er geen kinderopvang was, nam mijn moeder me mee naar het zwembad. Ik was het eerste, illegale mannelijke lid”, zegt hij lachend.
De mannen konden echter al snel zelf aansluiten bij een zwemvereniging. Twee jaar later werd de Horster Sportvereniging (HSV) namelijk opgericht. Een vereniging voor mannen die zich vooral op waterpolo richtte. Volgens Linssen was er in de beginjaren wel wat sprake van rivaliteit tussen de twee clubs. “Ze hadden een haat-liefdeverhouding”, weet hij. HZPC en HSV trokken namelijk ook samen op. Zo deden ze gezamenlijk mee aan wedstrijden, trainden af en toe samen en organiseerden toernooien. In 1970 kwam het dan ook tot een fusie tussen de twee verenigingen. De club kent nu naast de afdeling waterpolo en wedstrijdzwemmen, ook het synchroonzwemmen, G-zwemmen en masterzwemmen. Deze laatste , bedoeld voor 25-plussers die graag willen blijven wedstrijdzwemmen en is de grootse afdeling binnen HZPC. “Er is zelfs een wachtlijst voor deze tak”, zegt Rianne Selten, sinds oktober voorzitter. In haar zestigjarig bestaan is het ledenaantal van de club bijna altijd constant gebleven. “We zijn de op twee na grootste sportvereniging van Horst. Zwemmen is een individuele sport, maar bij HZPC voelt dat niet zo. Dat familiegevoel wat er al vanaf het begin was, is er nog steeds.” De club heeft in de loop der jaren ook wat bekende namen voortgebracht, zoals Mark Veens (nam in totaal drie keer deel aan de Olympische Spelen en won één medaille) en Dion Dreessens (die onder andere in 2016 deelnam aan de Olympische Spelen).
Wat ook niet weg te denken is in die zestig jaar HZPC, zijn de zwembadperikelen. Het zwembad voldoet niet aan de eisen die door de landelijke zwembond worden gesteld en heeft dispensatie voor zowel het wedstrijdzwemmen, als waterpolo en synchroonzwemmen. Linssen: “Ons waterpoloteam heeft zeventien jaar lang de thuiswedstrijden in Bergen moeten spelen.” Selten: “Het huidige bad voldoet nu nog wel, maar over een paar jaar zijn er dusdanige investeringen nodig, dat je je af moet vragen of die het waard zijn. Een nieuw zwembad bouwen is een hele investering, dat snappen we, maar het is stap die de gemeente moet durven maken.”
Het jubileum wordt op zaterdag 20 april gevierd met een spellenmiddag en een reünie. Daarnaast zijn er plannen om op vrijdag 5 juli een 24-uursrace, waarbij in 24 uur zoveel mogelijk kilometers worden gezwommen, te houden, de inmiddels vijfde in de geschiedenis van HZPC.
Kijk voor meer informatie op www.hzpc-horst.nl