'Een veilige omgeving creëren voor de mensen die me lief zijn’

Jeroen Achten uit Grubbenvorst is lijsttrekker voor de VVD voor de waterschapsverkiezingen van woensdag 20 maart. Hij wil zich voornamelijk inzetten voor goed onderhoud en beheer. “Het gaat niet om wat je doet, maar hoe je dat doet.”

In het dagelijks leven is Jeroen Achten (37) werkzaam voor de LLTB. Hij is getrouwd en vader van drie dochters. Het waterschap staat voor een grote uitdaging, namelijk draagvlak creëren voor maatregelen die er genomen moeten worden. Het is echter ook voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Begrijpelijk, vindt Achten. “Het is ook allemaal vrij technisch. En zolang er schoon water uit de kraan komt, staan mensen er niet bij stil wat er gebeurt als ze de wc doorspoelen of het bad laten leeglopen. Ze zijn vooral bezig of ze met vakantie kunnen gaan en niet met veilig drinkwater. Eigenlijk zou iedereen een verplichte excursie naar het zuiveringsschap moeten maken ”, lacht hij.
Langs de lijn staan en alleen maar roepen dat het anders moet, dat is niets voor Jeroen Achten. “We hebben mensen nodig die de handen uit de mouwen steken om dingen voor elkaar te krijgen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen. De dingen gebeuren niet vanzelf. Het gaat niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Bij de VVD heerst een aanpakkers-mentaliteit en die past bij mij.” Achten groeide op in Meerlo en speelde vroeger veel in de Grote Molenbeek. “We zwommen erin, bouwden dammen en voeren met een rubberbootje naar Wanssum. Bij de overstroming van de Maas in 1995 heb ik geholpen zandzakken te vullen. Ik ken dus de mooie en minder mooie kanten van het water.”
Achten zet zich in voor goed onderhoud en beheer. “We hebben de Peel leefbaar gemaakt door het te ontwateren, we hebben de Maas ingedijkt, zodat we niet verdrinken bij hoog water. Zorg dat wat je hebt, goed onderhouden wordt. We merken allemaal de gevolgen van de klimaatverandering. Of dit nu door de evolutie komt of door menselijk handelen, dat maakt niet uit, maar we moeten wel een oplossing vinden. Ik heb drie jonge dochters en ik heb graag dat het hen straks ook goed gaat. Ik wil een veilige omgeving creëren voor de mensen die me lief zijn. Wat ik belangrijk vind is dat er een goede balans is tussen wonen, economie en natuur. Luister daarbij ook naar de mensen, als er maatregelen moeten worden genomen.”
De VVD’er is een voorstander van modern waterschap, waarbij de jongere generatie meer aan bod komt. “Dan wordt de discussie binnen het waterschap ook anders. Ik hoop met de kennis en de kunde die ik heb daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik ben een verbinder van partijen en zoek daarbij het gemeenschappelijk belang, zodat er samen stappen in de juiste richting gezet worden.” Voor mensen die niet weten hoe ze straks moeten gaan stemmen, heeft hij nog wel een advies: “Stem op degene van wie je verwacht dat hij of zij het goed regelt. Die ervoor zorgt, dat jij je geen zorgen hoeft te maken.”