'Het moet jong en oud aanspreken'

In het kader van 800 jaar Horst aan de Maas vinden op 17, 18 en 19 april de voorstellingen plaats van Passion. Het wordt een muzikale voorstelling rondom het lijdensverhaal van Jezus. Tijdens de voorstelling in de kerk van Lottum, spelen en zingen ruim 150 muzikanten uit de gemeente Horst aan de Maas mee. Roel Verheggen bedacht de voorstelling, schreef het script en dirigeert.

Eén ding is duidelijk volgens Roel, deze Passion is anders dan de bekende televisieversie die ieder jaar wordt gespeeld met verschillende acteurs. “Nee, in onze Passion hebben we maar één rol en dat is Jezus, die wordt gespeeld en gezongen door Roy Verbeek. Daarnaast hebben we twee vertellers voor het lijdensverhaal en dat koppelen we constant aan bijpassende muziek.” Die wordt volgens Roel op unieke wijze uitgevoerd. “Uit bijna alle dorpen van de gemeente werken muzikanten en koorzangers mee aan dit project: a capella groep Quintella, zangeres Eva Wijnen, zo’n honderd koorleden en zelfs een veertig-man sterk symfonieorkest.” Dat is heel bijzonder zegt Roel. “Je moet ooit in je leven een keer een symfonieorkest gehoord hebben, dat is zo ontzettend speciaal. Bovendien leent zo’n orkest zich uitstekend voor het begeleiden van een koor en kunnen we muziek uitvoeren zoals het origineel is bedoeld.”
Roel is een geboren en getogen Lottumer. Hij is ontzettend trots dat de optredens worden gehouden in zijn eigen dorp. “Dat is wel extra speciaal moet ik zeggen. Passion had ik al twee keer in Boxmeer uitgevoerd, het ideale is dus dat het draaiboek en de meeste muziek er al is. Ik werd door Leo van de Laak benaderd of ik Passion niet in onze gemeente op het toneel wilde brengen en was natuurlijk meteen enthousiast. Toen heb ik contact gehad met Ben Sanders die alle muzikale activiteiten in het kader van 800 jaar Horst aan de Maas aanstuurt. En in principe was alles zo gepiept. We hebben een muzikaal bruisende gemeente, dus veel muziekverenigingen en koren waren geïnteresseerd.”
Tijdens de voorstelling worden verschillende muzieksoorten gespeeld. Dat is vooral belangrijk volgens Roel. “Het moet jong en oud aanspreken. Zo krijgen we stukken te horen van componisten als Bach en Karl Jenkins, maar komt er ook popmuziek voorbij van Muse en Katy Perry. Alles uiteraard passend bij het lijdensverhaal van Jezus. Daarnaast koppelen we elementen uit het lijdensverhaal aan verhalen uit de actualiteit. Zo zien we onder andere het verhaal van een echtpaar dat een kind verloren heeft en het verhaal van een vluchteling.” Roel ziet dat Passion heel erg leeft onder alle muzikanten die meewerken. “Iedereen zet zijn beste beentje voor. Het is heel veel muziek die je in een redelijk korte tijd met heel veel muzikanten moet instuderen. De koorleden kunnen thuis met een speciaal programma op de computer hun bladmuziek leren. De afgelopen repetities zie je ook dat iedereen alles gewoon goed heeft voorbereid. Het is zo ontzettend mooi om zoveel artiesten van allerlei dorpen en leeftijden bij elkaar te zien in één gemengde groep. Voor mij als dirigent altijd weer een feest om dit te mogen doen.” Passion wordt op 17, 18 en 19 april opgevoerd in de Gertrudiskerk in Lottum. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.horstaandemaas800.nl