Dijkversterking verbindt Grubbenvorst en Lottum

Gezeten op een tandem fietsten wethouder Thijs Kuijpers van gemeente Horst aan de Maas en Ruud Meijers van dorpsraad Grubbenvorst dinsdag 12 maart Rein Dupont van Waterschap Limburg en Herman van den Pasch van dorpsraad Lottum tegemoet op de dijk bij Lottum. Op deze manier werden de dijkversterkingen in beide dorpen officieel opgeleverd.

Er waren veel lovende woorden deze middag, maar ook kritische geluiden. “Grubbenvorst huilt nog steeds”, zei dorpsraadvoorzitter Ruud Meijers. Hij verwees daarmee naar de kap van 25 bomen langs de Venloseweg in september 2017. De kap was noodzakelijk omdat de bomen in het nieuwe dijktracé lagen. Het verdwijnen van de bomen leidde tot veel verontwaardiging in het dorp. Volgens Meijers wordt de dorpsraad er nog dagelijks op aangesproken. “Het was een ingreep die veel inwoners in het hart heeft geraakt.” Ook het aanbrengen van de damwand achter de woningen op de Grubbenhove zorgde voor veel overlast. De werkzaamheden hebben dan ook veel impact gehad in het dorp, aldus Meijers. Een woordvoerder van Waterschap Limburg liet desgevraagd weten dat er langs de Venloseweg bomen worden herplant, ook worden de tuinen opnieuw ingericht.
Omdat de bestaande dijk bij Lottum en Grubbenvorst niet stevig en hoog genoeg was, in geval van hoogwater, is de dijk afgegraven en opnieuw opgebouwd. Vanaf het maaiveld is de dijk dan tussen 2 en 2,5 meter hoog. Dat is zo’n 50 tot 70 centimeter hoger dan de oude dijk in Grubbenvorst. De nieuwe dijk in Lottum is 1.200 meter lang en 90 tot 100 centimeter hoger dan de oude dijk. De Opperdonkseweg, Veerweg en Kerboschlaan in Lottum zijn in de nieuwe situatie over de nieuwe dijk aangelegd. Tussen de Opperdonkseweg en de Veerweg is een fietspad op de dijk aangelegd. Herman van de Pasch van dorpsraad Lottum: “We hebben er samen met het dorp iets moois van weten te maken. We willen nog graag een wandelpad langs de dijk realiseren en een leertuin.”
Wethouder Kuijpers gaf aan blij te zijn de inwoners van de dorpen de veiligheid te geven die ze verdienen. “En via de versterkte dijk zijn de dorpen nu voor de eeuwigheid met elkaar verbonden”, grapte hij.