Ondernemers klagen over parkeerdruk centrum Horst

Centrumondernemers in Horst hebben last van het, in hun ogen, gebrek aan parkeerplaatsen in het dorp. Volgens gemeente Horst aan de Maas is er echter geen tekort aan parkeerruimte in het centrum.

Vorige week berichtte de HALLO dat de gemeente een verzoek voor het realiseren van tien tijdelijke parkeerplekken op het St. Lambertusplein heeft afgewezen. Volgens de gemeente is er voldoende parkeergelegenheid op korte afstand van het plein, ondanks dat parkeerplaatsen bij ’t Gasthoês en Kerkeveld tijdelijk niet beschikbaar zijn in verband met bouwwerkzaamheden. Het bericht riep op Facebook diverse reacties op, onder andere van centrumondernemers. “Wij, randcentrumondernemers, hebben al heel lang last van parkeerproblemen”, zegt Patty Kleeven van Kapsalon Happyhair. “Ik hoor dagelijks van mijn klanten dat het een crime is om te parkeren in de ring. Ik heb al meerdere keren aangegeven dat het een verschrikking is. En helaas gaat dit nog minimaal een jaar duren. Ik ondervind er dagelijks hinder van.”
Een woordvoerder van gemeente Horst aan de Maas erkent dat het op bepaalde momenten wringt op parkeerterrein Kerkeveld in verband met de bouwwerkzaamheden. “We verwijzen daarom actief naar de parkeerplaatsen rond het zwembad”, zegt hij. Hij bestrijdt echter dat er een tekort is aan parkeerplaatsen in Horst-centrum. “Tijdens piekmomenten, op dinsdagochtend en zaterdag, is op bepaalde locaties de parkeerdruk hoog. We proberen te sturen op meer spreiding. Aan de oostzijde van Horst, bij het Cuppenpedje en Torenstraat, is meestal nog voldoende ruimte.” Dat zegt ook het centrummanagement. Centrummanager Anita Rongen: “We onderkennen de parkeerproblemen slecht gedeeltelijk, enkele moment per week is er sprake van overlast in door de verbouwing van ‘t Gasthoês en Kerkeveld. We hebben wekelijks gesprekken hierover met betrokken. Wij zijn ook niet blij met de situatie, maar gelukkig zijn deze tijdelijk van aard.”
Volgens de gemeentewoordvoerder wordt er momenteel, in het kader van de centrumvisie, een onderzoek uitgevoerd naar het parkeren in het centrum. “Hierbij wordt niet alleen gefocust op kwantiteit, maar ook op kwaliteit.” In het onderzoek wordt ook het parkeren met de parkeerschijf, dat sinds een aantal jaren niet meer hoeft in de centrumring, meegenomen. Volgens Kleeven hebben de ondernemers al eerder bij de gemeente verzocht de parkeerschijf weer terug te laten komen. “Auto’s staan nu heel lang en onze klanten kunnen hierdoor lastig een parkeerplaats krijgen. Als de parkeerschijf er is, dan is er meer verloop dus sneller kans op een parkeerplaats.”