Actie voeren voor water

In het Kloosterhof in Horst ging op zaterdag 9 maart het project ‘Levend Water’ van start. Met dit project, een samenwerking tussen Stichting Helpende Handen India, het Dendron College en de Vastenactiegroep Horst aan de Maas, willen de organisatoren meer bewustwording creëren over het wereldwijde waterprobleem. Ook is het doel om geld op te halen om een waterzuiveringsinstallatie te plaatsen op de school van Helpende Handen in India.

Tijdens de aftrap was wethouder Thijs Kuijpers aanwezig. Vanuit het Waterschap was Ton Besouw er en Stichting Helpende Handen India werd vertegenwoordigd door Bart Veldpaus. Toon van Rens, Mia Janssen en Mariet Verbeek waren er verder namens de Vastenactie. Ook gaf Bart Veldpaus samen met de Dendron-leerlingen Fenne Gielens, Stijn van den Munckhof en Ward Schriever die vanuit hun school naar India zijn geweest, als ervaringsdeskundigen een presentatie over water. “Het belang van water is enorm”, legt Stijn uit. “De mens zelf bestaat al voor zo’n 60 procent uit water.” In India is de waterproblematiek groot, zo ervoeren de jongeren tijdens hun reis door India. “De rivieren in India zijn erg vervuild. Er drijft veel troep en er spoelt van alles aan, van plastic tot dode dieren”, vertelt Ward. Stijn vult aan: “In diezelfde rivier doen mensen hun behoeftes, om zich er vervolgens te wassen.” En dat heeft gevolgen. Stijn: “Mondiaal zijn er de afgelopen twee maanden al zeker 120.000 mensen overleden door vervuild water.”
Maar ook in Nederland is er volgens de jongeren een probleem. Hier zijn we ons namelijk te weinig bewust van de luxe die we hebben, waardoor we niet zo erg zuinig omgaan met ons zoetwater. “We vinden het vanzelfsprekend dat we hier goed water hebben en denken er vaak niet over na. Er wordt veel verspild en als we zo doorgaan hebben we straks zelf ook geen goed drinkwater meer”, zegt Stijn. Eén van de doelen van Levend Water is dan ook om de mensen bewuster te maken van hun waterconsumptie. Toon van Rens vertelt: “We gaan maar al te vaak met water om alsof het geen waarde heeft. Daarom delen we tijdens het project onder andere douche-zandlopers uit, die laten zien hoe lang je eigenlijk mag douchen. Dat zorgt voor bewustzijn. Ook landelijk zijn wij niet de enige Vastenactie die aandacht besteedt aan het thema water. Omdat water zo’n belangrijk deel van ons bestaan is, doen de Vastenacties ook in andere regio’s zo veel mogelijk met dit thema.” Mia voegt toe: “De vastentijd is bij uitstek een mooi moment om eens goed na te denken over je gedrag en je bewust te worden van wat er beter kan.” De organisatie hoopt dat met bewustzijn, ook de donaties binnenstromen voor het plaatsen van een waterzuiveringsinstallatie in India. Bart van Stichting Helpende Handen India vertelt: “Helpende Handen heeft een school in India. De leerlingen van die school hebben thuis, omdat ze vaak erg arm zijn, geen schoon drinkwater en op school helaas ook nog niet. In dat laatste willen wij verandering brengen door het plaatsen van een waterzuiveringsinstallatie. De installatie die we willen plaatsen kost echter 6.000 euro. Daarvan wordt al 2.000 euro geschonken door Wilde Ganzen, maar aan ons de taak om in de vastentijd de rest in te zamelen.”
Het Project Levend Water is tot en met zaterdag 13 april iedere zaterdag en koopzondag tussen 11.00 en 14.00 uur te bekijken en te beluisteren in het Kloosterhof in Horst.