Samen tennissen

De sportverenigingen in de gemeente Horst aan de Maas hebben het niet allemaal even makkelijk. Door het weinige aanbod aan kinderen en jongeren in de regio, slinken de jeugdafdelingen. Tennisclub Grubbenvorst is één van de verenigingen die de samenwerking aangaat met andere clubs in dezelfde tak om samen sterk te staan.

Het begon allemaal toen de tennisclub van Grubbenvorst samen met de tennisclub van Horst en Sevenum het jaarlijkse wintertennistoernooi wilde organiseren. Dit toernooi was voorheen al een aantal keer ­georganiseerd en de clubs wilden het dit jaar weer oppakken. “Het was door de jaren heen een beetje verwaterd”, legt Lilian Osther, lid jeugdcommissie tennisclub Grubbenvorst, uit. “We besloten samen een toernooi te organiseren voor de jeugd, want samen sta je sterker. Vooral in deze tijd waarin het werven van jeugd­leden niet zo makkelijk gaat, is dat een mooie actie. Als je als club alleen een toernooi organiseert, doen er ­logischerwijs minder leden mee, dan als je drie clubs bij elkaar voegt.”
Die samenwerking beviel de verenigingen wel en zo ging de tennisclub van Grubbenvorst kijken op welk gebied er nog meer samen­gewerkt kon worden.
“Wij hebben nog een redelijk grote vereniging”, zegt Marie-José van Hegelsom, eveneens lid van de jeugdcommissie Grubbenvorst. “Het gaat bij ons zelfs goed, maar je ziet in andere dorpen dat er bijvoorbeeld maar vier jeugdleden zijn. Als je kijkt naar de vereniging in Swolgen, dan zijn zij met zo weinig jeugdleden dat we best samen kunnen werken op gebied van trainingen en uiteindelijk zelfs op competitieniveau.”
Lilian vult aan. “Zij spelen zelfs geen echte grote wedstrijd vanwege het geringe aantal leden. Dan kunnen we toch gewoon samenwerken en mogen de Swolgense leden best op ons terrein komen spelen of combineren we samen een team.”
Marie-José en Lilian willen één ding wel duidelijk maken. “Het is geen fusie met andere verenigingen, maar het is wel zo dat we met elkaar willen samenwerken. Het ideale van het tennispark in Grubbenvorst is de ligging. We liggen best centraal en verenigingen zoals Lottum, maar ook ander andere kant van de Maas, Velden, liggen in de buurt. We vinden het gewoon ontzettend belangrijk dat kinderen en jongeren sporten en als de interesse valt op tennis, dan willen wij ze er graag in helpen.”
Inmiddels hebben verschillende tennisclubs bij elkaar gezeten, samen met de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en verenigingsondersteuner Jan Poels van gemeente Horst aan de Maas. Er werd informatie uitgewisseld over jeugdlidmaatschappen, training, jeugdactiviteiten en competitie.
De conclusie was dat ze elkaar goed kunnen helpen. Een van de stappen die worden gezet is om tijdens het 50-jarig bestaan van TV Apollo uit Sevenum alle kinderen van deze verenigingen uit te nodigen om deel te nemen aan het Tenniskidsfeest in juni 2019.