11 vragen aan prins Jeroen I (De Geiten Tienray)

Elke week stelt HALLO Horst aan de Maas prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is Jeroen Peters uit Tienray ofwel Jeroen I aan de beurt.

Wie ben je?
Ik ben Jeroen Peters, misschien beter bekend als Jeroentje P, JP of ‘den Blauwe’. Ik ben 33 jaar en woon samen met mijn prinses Simone Maessen (31). Ik ben leider van het eerste elftal van Sporting ST en voetbal daarnaast in het tweede elftal. Verder speel ik badminton, wielren of mountainbike ik graag, volg ik fanatiek de moto-GP en Formule 1. Ook ga ik graag op stap of drink ik een biertje in de kantine of het café. Ik geniet nog steeds van alle enthousiaste reacties. Het is echt superleuk om dit zo mee te maken. Mijn nichtjes Maartje en Aaf vinden het ook superleuk. Ik heb bijna iedere dag een tekening van ze gekregen.
Waar werk je?
Ik werk inmiddels zes jaar bij een internationaal hydrauliek-bedrijf in Helmond, waarvoor ik veel onderweg ben als accountmanager. Qua opleiding heb ik een technische achtergrond. Op het werk heb ik uiteraard ook veel leuke reacties gekregen.
Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Vijf jaar geleden werd een vriend prins. Ik ben toen bij de raad van elf gekomen. Sindsdien beleefde ik carnaval op een compleet andere manier en heb ik hele mooie jaren mogen meemaken. Nu heb ik de eer om voorop te gaan, samen met mijn prinses. Toen vorst Tim mij belde, voelde ik mij enorm vereerd. Het heeft dan ook niet lang geduurd voor ik hem terugbelde en zei dat ik de prins van 2019 wilde worden. In Tienray kennen wij geen adjudanten, maar mag je twee raadsleden kiezen. Ik heb gekozen voor twee vrienden, Dave van Rijswick en Sjuul Stultjens. Met hen erbij gaat het zeker een fantastische carnaval worden.
Wat betekent carnaval voor je?
Carnaval is voor mij één groot dorpsfeest voor jong en oud. Samen vieren. Genieten, dansen en een beetje gek doen onder het genot van een lekker glaasje bier. En om dit jaar voorop te mogen gaan is fantastisch. Als prins carnaval ervaar je de carnaval compleet anders. En een feestje bouwen in Tienray is geen probleem.
Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Uiteraard is mijn taak voorop gaan deze carnaval, samen met mijn prinses, de vorst en de raad van elf. We hebben een vol programma, met allemaal leuke dingen. Je bereidt je natuurlijk voor, maar ik denk dat je het vooral moet laten gebeuren en moet genieten van alles wat er om je heen gebeurt. We bezoeken onder andere de basisschool, het zorghuis en het Raayke. Dit jaar gaan we ook naar het Knoevelemint in Maastrich omdat wij afgelopen jaar ons 6x11-jarig jubileum vierden. Dit lijkt mij een bijzondere ervaring.
Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Ik wens iedereen een prachtige carnaval toe. Geniet ervan en maak samen lol en plezier.
Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
De proclamatie was natuurlijk fantastisch. Al jaren maakt de commissie er een waar theaterstuk van. Ik kwam als prins tevoorschijn uit de bel van de ‘Tienderse’ kerkklok. Dit was tot nu toe het hoogtepunt, maar ik weet zeker dat er nog veel mooie momenten zullen volgen. Ik kijk erg uit naar de uitreiking van de krant en de receptie, want ik ben benieuwd wat familie, vrienden, en de selectie in petto hebben voor ons. De sleuteloverdracht in Horst is ook altijd een mooie ervaring.
Welk carnavalsnummer hoort echt bij ‘vasteloavend’?
De liedjes van Fabrizio zijn lachen, Bjorn en Mieke staan natuurlijk op mijn lijstje en vast nog vele anderen. Maar voor mij telt vooral het samen met het dorp feest vieren, dansen en gek doen. Een vlotte polonaise past wel bij mij.
Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Op Aswoensdag zetten wij de wekker lekker vroeg en gaan we met de volledige raad van elf bij meneer pastoor op bezoek. Dan hebben we ons askruisje gehaald. Daarna kunnen we de prinselijke woning en de Geitenstal opruimen en vroeg in de avond haring happen. De rest van de week ben ik vrij om lekker bij te komen en na te genieten. Op zaterdag mogen we nog een keer haring happen.
Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Dit was een hele mooie periode. In het begin was het erg lastig en probeer je alles te ontkennen. Uiteindelijk krijg je er handigheid in en speel je met de vragen die je krijgt. Soms zeg je gewoon dat je prins wordt. Dat geloven ze dan toch niet. Ik vond het erg leuk om het geheim te houden, maar ben ook blij dat het nu bekend is. Mijn naam werd de afgelopen jaren al vaker geroepen, maar dit jaar is er fors minder op mij gestemd dan voorgaande jaren, dus ik ben tevreden.
Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2020?
Dat vind ik een lastige vraag, maar ongetwijfeld wordt er een waardig opvolger gekozen.