Stichting zet zich in voor behoud Het Grutte Veld

Enkele aanwonenden van Het Groot Veld in Kronenberg en Sevenum, ook wel Het Grutte Veld genoemd, hebben onlangs Stichting Vrienden van Het Grutte Veld opgericht. Doel is het veld te behouden, beschermen en promoten. Zondag 16 september organiseert de stichting een wandeling door het gebied.

De eerste aanzet van de stichting werd vorig jaar gegeven, toen de Kronenbergse fotografe Marleen Wijnen haar fotoboek over Het Groot Veld presenteerde. Zij fotografeerde een jaarlang het Groot Veld, een akkerbouwgebied gelegen tussen Kronenberg en Sevenum, in al haar facetten. Tijdens de presentatie van het boek bleek dat veel mensen het veld kennen en er ook herinneringen aan hebben. “We merken dat er steeds meer belangstelling is om dit soort mooie plekken met geschiedenis te behouden”, zegt voorzitter Lambert Mertens. “Het gebied heeft een uniek bolvormig karakter, dat is ontstaan doordat de boerderijen rondom eeuwenlang hun mest daar heen hebben gebracht. Mensen wandelen er, er is akkerbouw. En als je bij de Kruusboëm staat, het herkenningspunt van Het Groot Veld, kun je zowel de kerk van Kronenberg als die van Sevenum zien liggen. Het is een geweldige plek, die behouden moet blijven.” Niet dat er meteen aanleiding tot zorgen is, zegt secretaris Hans Cuijpers. “In het bestemmingsplan wordt het aangeduid als akkerbouw. We hopen echter dat door meer bekendheid te geven aan het gebied, er voorkomen wordt dat er ooit gebouwd gaat worden. Daarnaast willen we dat de verhalen over en herinneringen aan Het Grutte Veld bewaard blijven.”
Zondag 16 september organiseert de stichting haar eerste activiteit, een wandeling door het gebied. Starten kan tussen 11.00 en 12.00 uur bij restaurant Croonenborgh in Kronenberg. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Onderweg zijn er diverse rustmomenten waar iets verteld wordt over de geschiedenis van het veld. Ook is er een optreden van het koor Sezako en zijn op enkele plekken doorkijkjes gemaakt. De stichting, die momenteel bestaat uit zes personen, hoopt met de activiteit mensen te interesseren om zich aan te sluiten als vriend. Daarnaast hoort zij graag suggesties voor Het Grutte Veld. Er zijn al ideeën om enkele oude toegangswegen, die in de loop der jaren zijn ondergeploegd, weer open te maken. Cuijpers: “Ook zouden we graag zien dat de moderne gebouwen in het gebied aangekleed worden met groensingels, zodat ze beter passen in het landschap. Maar we zijn geen actiegroep die met spandoeken zwaait. We vragen het de mensen, we gaan ze niet dwingen.” De stichting heeft ook al contacten gelegd met Groengroep Sevenum en de heemkundevereniging, om te kijken hoe zij elkaar kunnen versterken.
De stichting heeft zich voorgenomen om elk jaar een activiteit te organiseren, om zo de belangstelling vast te houden. Mertens: “Als je oog hebt voor alles wat Het Grutte Veld te bieden heeft, zie je hoe mooi het is.”
Kijk voor meer informatie op www.grutteveld.nl