Geplukt Miranda van Leur

Zoek je wat positiviteit, dan moet je bij Miranda wezen. Deze vrolijke hobbyfotografe knutselt erop los en heeft grootse dromen. Deze week wordt Miranda van Leur (45) uit Tienray geplukt.

De natuur, met name de bossen, is een rode draad in Mirandas leven. Ze kan er terecht als het even niet meezit, haar gedachten los wil laten of om gewoon even lekker te genieten. “Als kind ging ik graag op avontuur in de bossen. Soms alleen en soms met mijn vader. Doordeweeks werkte hij als timmerman en in de weekenden had hij alle tijd voor mij. Dan gingen wij vaak de bossen in. Dat waren altijd gezellige tochtjes waar we over heel veel verschillende dingen praatten. Ik denk daar nog altijd met heel veel plezier aan terug.”

Miranda groeide op in Wanssum samen met haar ouders en broertje. De creativiteit zat er al vroeg ingepeperd. “Ik vond het heerlijk om thuis lekker te knutselen. Ook zat ik graag achter de naaimachine. Mijn moeder maakte voor haarzelf altijd kleding en van haar heb ik het geleerd. Mijn oma hield ook van naaien. Later heb ik een naaiatelier gehad, dus die creativiteit zat in de familie.”

Miranda bracht haar pubertijd door op het scholengemeenschap Marianum in Venray. “Dat was de huishoudschool. Daar heb ik mijn diploma met vlag en wimpel gehaald. Daarna ging ik verder studeren op het Interven College, ook in Venray. Ik heb daar de opleiding agogisch werk gedaan. Dat was echt pittig en ik heb de studie uiteindelijk niet afgemaakt, best jammer. Toen besloot ik een hele andere richting op te gaan, de grafische sector.” Miranda zocht toch het creatieve gevoel van vroeger. “Ik werd opgeleid als drukker en ging werken in een drukkerij. Een hele leuke tijd waar ik echt van heb genoten.”

Na een tijdje ontmoette Miranda een stel. “De vrouw van het stel vroeg of ik geen zin had om bij haar in de kinderopvang te komen werken. Dat heb ik een lange tijd met heel veel passie gedaan. Daarnaast werkte ik ook parttime als drukker.” Je kunt wel zeggen dat Miranda een allesmens is. “Ik heb eigenlijk alles gedaan. Dat vind ik ook zo leuk.”In haar vrije tijd gaat Miranda het liefst op pad. “Lekker de bossen in. Je hebt geen idee hoeveel mooie plekjes wij hier in de gemeente en erbuiten hebben. Toen ik de app van Liefde voor Limburg ontdekte, ben ik heel veel gaan wandelen. Daar staan allerlei wandelroutes op.” Meestal neemt Miranda haar fotocamera mee. “Er zijn zoveel mooie dingen te zien. Als ik dan met mijn camera op pad ben, dan denk ik aan niets anders dan genieten en om die ene mooie foto te maken.” Het wandelen heeft Miranda ook geholpen toen het een tijdje even niet zo lekker met haar ging. “Als ik ga wandelen, zet ik mijn gedachten even op rust. Dat heeft mij echt geholpen toen ik niet lekker in mijn vel zat. Uiteindelijk heeft de natuur mij er juist bovenop geholpen.”

Miranda is getrouwd met Danny en samen hebben ze twee kinderen: Jessy en Niek. “Niek was het afgelopen jaar nog jeugdprins in Tienray. Dat was een fantastische tijd waar we allemaal van hebben genoten.” Genieten doet Miranda het liefst. “Als ik maar bezig ben met mooie dingen maken waar ik gelukkig van word.” Ze is haar eigen hobbyatelier gestart genaamd ’t Vlinderke. “Mijn man en ik hebben een tuinkasje in onze tuin helemaal omgebouwd tot mijn eigen knutselhokje. Nu geef ik workshops over knutselen, fotografie, kaarten maken en nog veel meer creatieve dingen.”

Het liefst nodigt Miranda een aantal kinderen uit en gaan ze met z’n allen het bos in, knutselen of interessante dingen ondernemen in haar eigen tuin. “Ik heb nu al zin in de lente. Als de kinderen dan komen, gaan we lekker op het gras liggen met onze vergrootglazen en bestuderen we plantjes en insecten.” Dat zijn dingen om naar uit te kijken. Miranda heeft nog veel meer dromen. “Ik heb een vision bord waarop ik al mijn dromen op plaats van ‘t Vlinderke. Die zijn allemaal nog geheim. Ik sta te popelen om ze allemaal te verwezenlijken.”