11 vragen aan prins Marco I

Elke week stelt HALLO Horst aan de Maas prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is Marco Buijs uit Griendtsveen ofwel Marco I aan de beurt.

Wie ben je?
Mijn naam is Marco Buijs en ik ben getrouwd met Ingrid Joosten. We vinden het super leuk dat ik prins ben. Mijn vrouw houdt ook erg van het stappen, alleen nu we wat ouder zijn, gaan we wel wat minder uit. De buurt vindt het erg leuk en we zijn dan ook al door velen gefeliciteerd. Ik heb jaren gevoetbald bij RKSV Griendtsveen, ben verzorger geweest en ben zo’n 15 jaar bestuurslid van de vereniging geweest.

Waar werk je?
Ik werk bij Giebels Meat in Helmond, dat is een vleesverwerkend bedrijf. Daar ben ik vanaf 2011-2012 werkzaam als administratief medewerker in de productie. Ik heb de bakkers-en koksopleiding gedaan en daarna de slager vakopleiding.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Het is natuurlijk ontzettend leuk als je gevraagd wordt als eerste grote prins van je dorp. Echter de timing, kwam wat minder goed uit omdat ik net ben geopereerd aan mijn knie. Ik had niet verwacht dat ik gevraagd zou worden. Afgelopen zomer zijn we met de vrienden naar een bierproeverij geweest in Eindhoven. Aan het eind van de middag had de voorzitter van de Klotbultjes, Carlo Spreeuwenberg, het over het nieuwe seizoen: “Dit jaar gaan we knallen, een kleine prins en twee adjudanten, een grote prins met twee adjudanten en een boerenbruidspaar”, zei hij. Gekscherend zei ik: “Als jullie niemand kunnen vinden, dan wil ik jullie wel uit de brand helpen.” Ik word bijgestaan door mijn adjudanten Peter Spreeuwenberg en Niels Daniels. Ik heb mijn adjudanten zelf benoemd. Ze komen uit mijn vriendenkring. Zij hielden ook van carnaval en zodoende ben ik bij deze hen uitgekomen.

Wat betekent carnaval voor je?
Met vrienden en kennissen gezellig een potje bier drinken, slap ouwehoeren, veel lol maken en even nergens aan denken. Heerlijk toch.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Natuurlijk bereid je je voor als je prins wordt. Je vertegenwoordigt toch je dorp en vereniging. Mijn oom is vroeger in Deurne grote prins geweest en belde mij op. Hij heeft mij direct een paar goede tips gegeven. De allerbelangrijkste was: blijf dicht bij jezelf en geniet met volle teugen. Maatschappelijke taken zijn aanwezig bij alle activiteiten zoals evenementen in je eigen dorp, het gesprek met alle prinsen op Radio Reindonk en diverse recepties in en rond ons dorp.

Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Heel veel plezier en ik hoop dat ik jullie een mooi carnavalsfeest bezorg.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Dat was toch zeker het uitkomen vooral omdat je je al weken in alle bochten, hoeken en gaten moet bewegen om, zeker in zo’n klein dorp als Griendtsveen, niet van tevoren al ontdekt wordt. Het was ook even spannend toen één van mijn adjudanten bijna vader werd. Gelukkig kwam dit allemaal goed en kon hij er met het uitkomen bij zijn. Ik kijk uit naar alle recepties van diverse kerkdorpen en natuurlijk niet te vergeten de sleuteloverdracht in de Mèrthal met alle Prinsen.

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?
‘Roetewisser’ en ‘Sjiek is miech dat’ van Fabrizio passen wel bij carnaval en ook ‘Feest Waarvan Ik Morgen Niks Meer Weet’ van Snollebollekes. Er zijn zoveel goede nummers.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
De sleutel terugbrengen en een beetje bijkomen. Ik zal me helemaal gesloopt voelen, maar dat mag de pret niet drukken. Je wordt immers maar één keer in je leven grote prins.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Vooral veel smoezen verzinnen, ik had het geluk dat ik minder mobiel was vanwege een blessure. Daardoor kwamen diverse personen makkelijk over de vloer voor ziekenbezoek. Dan moet je vooral meepraten om je zo min mogelijk verdacht te maken. Niemand had het vermoeden, ons plan was super geslaagd. Pas toen Vorst Wilfried Holtackers, mij langzaam bekend ging maken hoorden we in de zaal: het zal Buijske (bijnaam Marco, red.) toch niet zijn?

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2020?
Ik zou een klein A4’tje kunnen vullen met ideeën. Ik zou zeggen Thijs Daniels.