11 vragen aan prins Mark II

Elke week stelt HALLO Horst aan de Maas prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is Mark van den Munckhof uit Melderslo ofwel Mark II aan de beurt.

Wie ben je?
Ik ben Mark van den Munckhof, 31 jaar en samenwonend met Krissie Craenmehr (31). We zijn in verwachting van ons eerst kindje. In het dorp ben ik veel op het sportpark te vinden. Ik voetbal bij het tweede elftal en draag mijn steentje bij aan de organisatie van de sportvereniging afdeling voetbal. Ook houd ik van een avondje stappen, kantine of gezellig met kameraden een drankje doen. Bij beide gezinnen vonden ze het helemaal geweldig en hadden ze meteen zin om mee op te gaan in het carnaval. De buurt was ook meteen enthousiast, de zaterdag na het uitkomen is de buurt flink versierd waarna we nog een gezellig feestje hebben gemaakt in de woonkamer. Dit zijn we wel gewend na het feestje op maandagavond met de oud-prinsen die het bord in de voortuin gezet hebben. De schnaps, Jägermeister, biertjes en hapjes vlogen er doorheen.

Waar werk je?
Ik ben werkzaam als project manager bij GTE Engineering in Horst. Ik ben hier vanuit de opleiding werktuigbouwkunde afgestudeerd en vervolgens als mechanical engineer aan de slag gegaan. Enkele jaren geleden heb ik de uitdagende stap naar project manager mogen maken. Op dit moment werk ik al ruim 7,5 jaar voor het bedrijf. Vrijwel alle werknemers komen uit de buurt en weten wat carnaval betekent. Mede hierdoor vonden ze het allemaal super dat wij dit jaar als prins en prinses door het leven mogen. Maandagmorgen, na het uitkomen, was iedereen zeer benieuwd naar alle verhalen. Meteen werd er een foto op de facebookpagina van ons bedrijf geplaatst, zijn mijn collega’s volop betrokken bij de receptiekaarten en zijn ze bezig met een leuke verrassing voor in de carnavalskrant. Ook komen ze, zo ver ik weet, met diverse collega’s naar de receptie en willen ze volgens mij jacht gaan maken op de scepter.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
De laatste maanden van 2018 waren we totaal niet bezig met carnaval maar juist met onze eerste spruit. We waren dan ook totaal verrast toen de vorst ons opbelde. Na er heel kort en goed over nagedacht te hebben, stond het voor ons vast, we gaan dit gewoon doen. Echter hadden we nog niet bekendgemaakt dat we in verwachting waren, dit stond gepland om op zaterdag wereldkundig te maken. Na dit bekendgemaakt te hebben, hebben we zondag laten weten dat we deze kans met beide handen aan willen grijpen. Naast mijn vriendin Krissie, word ik bijgestaan door twee van mijn kameraden, Roy Botden en Luuk Claassens, die we zelf hebben mogen kiezen. Deze twee makkers zijn altijd in voor een feestje en vieren elk jaar carnaval dus dat gaat helemaal goedkomen. Het voelt als een grote eer om dit jaar samen met Krissie, de adjudanten, kameraden en raad voorop te gaan tijdens carnaval. Als ik kijk naar de gezellige groep van de oude prinsen, dan zijn dit allemaal mensen die hun steentje hebben bijgedragen aan de gemeenschap en het is dan ook een eer om hier volgend jaar deel van uit te gaan maken.

Wat betekent carnaval voor je?
Carnaval voor mij is je even lekker laten gaan, al je dagelijkse bezigheden achter je laten en samen met heel het dorp een feestje te bouwen. Tijdens carnaval is iedereen vrolijk en zorgt dit juist voor hechtere contacten binnen het dorp. Samen met carnaval iets neerzetten met heel het dorp, dat maakt Melderslo sterk.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Voorop gaan samen met m’n prinses, adjudanten, raad en kameraden en zorgen dat iedereen van jong tot oud samen carnaval kan beleven. Naast het feestvieren gaan we ook op ziekenbezoek, hier kijk ik ook naar uit en hierbij gaan we proberen om een stukje carnaval de huiskamers in te krijgen. Verder gaan we overal heen waar we maar heen kunnen gaan, prins ben je immers maar één keer in je hele leven.

Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Super veel lol en plezier en maak er samen met je dorps- en gemeentegenoten een onvergetelijke carnaval van.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Tot nu toe was het hoogtepunt het weekend van het uitkomen. Het was toch wel erg spannend de laatste dagen. Toen we eenmaal uitgekomen waren, hebben we er een mooi feestje van gemaakt en was iedereen superenthousiast. De maandagavond dat de oud-prinsen kwamen versieren, zal ik ook niet snel vergeten, wat een verhalen allemaal. Verder kijken we erg uit naar onze eigen receptie en carnaval zelf met de hoogtepunten de sleuteloverdracht op zondag, de optocht in eigen dorp op maandag en de ‘boorebrulluf’ op dinsdag.

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?
Qua carnavalsmuziek is er niet één nummer dat er voor mij echt uitspringt. Als het maar niet te traag is (absoluut geen Beppie Kraft) en lekker energiek is zodat je er flink op los kunt gaan. Aangezien we vorig jaar met enkele kameraden nog vijf dagen naar Mallorca zijn geweest, gaan we dit jaar tijdens carnaval ook regelmatig los op het nummer ‘Mama Lauda’.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Ik denk flink uitkateren en bijkomen van een kleine week knallen en een zeer drukke twee maanden. Dan kunnen we ons na carnaval weer vol richten op de komst van ons eerste kindje.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
In het begin was het liegen moeilijk, maar hier groei je in en je wordt er steeds beter in. Zover zelfs dat je zonder moeite kunt liegen. De truc is wel om er zelf niet over te beginnen en als ze er over beginnen, mee te praten of enkele andere kandidaten aandragen waardoor het gesprek de andere kant op gaat. Als troef had ik nog de reden dat we zwanger waren. Zelf zit ik bij de decorbouwers van het prinsenbal en elk jaar is het weer een onderwerp wie dit jaar prins zal worden, zelfs zij hadden het niet door. Bij onze beide gezinnen heb ik het wel van tevoren verteld, dit zodat ze konden zorgen dat ze na het uitkomen meteen naar het MFC konden komen om het feestje mee te beleven. Ook was dit handig voor de hangtafels, eieren en bier voor ’s nachts na het uitkomen. Het zou veel te veel opvallen als we dit de weken ervoor midden in het dorp onze woning binnen zouden brengen.

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2020?
Iedereen die in het dorp actief is, die wat betekent voor Melderslo en die weet hoe je een feestje moet maken, is een goede opvolger.