Knutselen voor KiKa

Het geroezemoes van een achttal kinderen weerklinkt in het knusse lokaaltje van werkplaats Zonder Gum in Hegelsom. “Is dit een beetje goed?”, klinkt het van links. “Nog een beetje bijkleuren en dan ziet het er leuk uit”, zegt Helmie van de Riet, oprichter Zonder Gum. De kinderen zijn namelijk volop bezig met het promoten van hun kunstmarkt voor het goede doel.

Het is geen doodgewone kunstmarkt. Nee, de leerlingen van de tekenklas bereiden zich voor om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. “Een Kinder Kunst Markt”, vertelt Maik (9). Hij is de initiatiefnemer van het idee. “We hebben heel veel tekeningen en andere kunstwerken gemaakt bij Zonder Gum. Na een tijdje vroeg ik mij af: wat zou het allemaal waard zijn? Kunnen we onze tekeningen niet verkopen en hiermee geld ophalen?”

Maik legde zijn idee voor aan de groep en iedereen was meteen enthousiast. De kinderen besloten om het geld wat ze opbrengen aan een goed doel te schenken. “Dat zeiden we meteen”, vervolgt Maik. “Alle beetjes helpen.” Maik heeft een soort tumor in zijn hoofd zitten en moet daardoor vaak naar het ziekenhuis in Utrecht. “Dat is niet fijn. Daarom wil ik mij inzetten voor KiKa.” De groep koos samen voor dit goede doel. “Iedereen wil zieke kinderen helpen”, vervolgt Helmie. “Samen kunnen we veel geld ophalen voor KiKa.”

De Kinder Kunst Markt wordt gehouden op zaterdag 16 maart van 14.00 tot 16.00 uur in het Citaverde College in Hegelsom. “Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen komen”, zegt Jelte (9). “Dan kunnen we heel veel geld ophalen.” Chris (8) zegt dat er niet alleen tekeningen zijn die mensen kunnen kopen. “We gaan ook broodjes knak en ranja verkopen. Misschien organiseren we wel een activiteit tijdens de kunstmarkt.”

Toen de groep met het idee kwam van de markt, wilde Maik meteen het geld de eerst volgende keer meenemen naar het ziekenhuis. “Dan kan ik het meteen afgeven.” Maar dat ging niet zomaar. Maik dacht heel snel een markt in elkaar te zetten. “Het is toch meer werk dan we dachten. Dat heeft Helmie ons geleerd. Eerst goed reclame maken en veel knutselen.” Op de vraag of de groep het eindbedrag met z’n allen komt afgeven aan KiKa, luidt er een enthousiaste luidruchtige discussie. “Ja, natuurlijk”, roept Bodhi (11). Dan gaan we met z’n allen met Maik mee naar het ziekenhuis.”

De kinderen hebben nog veel te doen. Knutselen, tekeningen maken, spullen verzamelen en natuurlijk reclame maken. “We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen”, zegt Maik. “Dus kom allemaal op zaterdag 16 maart naar de Kinder Kunst Markt in het Citaverde College.”