’t Trefpunt naar Las Vegas

Drie leden van handboogsportvereniging ’t Trefpunt uit Tienray zijn op woensdag 6 februari vertrokken naar Las Vegas. Van vrijdag 8 tot maandag 11 februari nemen zij namelijk deel aan The Vegas Shoot, het grootste indoor boogschiettoernooi van de wereld.

In Las Vegas zullen Jos Wismans, Twan Cleven en zijn zoon Mike Cleven de schietbanen delen met 3.600 deelnemers uit 52 landen. Jos en Twan zijn ongeveer 40 jaar lid van ’t Trefpunt. Mike is 20 jaar geleden in de voetsporen van zijn vader getreden. Aan ervaring zullen de schutters uit Tienray niets tekortkomen.

Het jaarlijkse toernooi in de Verenigde Staten is een begrip binnen de handboogsportwereld. Aan het toernooi meedoen is voor de drie dan ook een hoogtepunt. “Het is iets waar je ieder jaar weer van hoort”, vertelt Twan Cleven. “Afgelopen februari dacht ik: ik moet er heen.” Al snel sloten Jos en Mike zich aan bij het idee om aan het toernooi deel te nemen. “Het is once-in-a-lifetime”, voegt Jos toe. Na de inschrijvingen voor het toernooi was het dan ook zeker: in 2019 staan de drie Tienrayse schutters op de baan in Las Vegas.

Het toernooi zelf is onderverdeeld in verschillende divisies en klassementen. Jos, Twan en Mike nemen alle drie deel aan de ‘Bare Bow-divisie’. Kortweg betekent dit dat zij een handboog gebruiken zonder verdere richthulpmiddelen zoals een vizier. In deze divisie nemen zij het op tegen 139 andere schutters voor een hoofdprijs van 5.000 dollar. Ze zijn echter alle drie geen vreemden op het gebied van de Bare Bow. Zo won Twan in 1993 een gouden medaille in dit klassement tijdens de Wereldspelen in Den Haag en werd Mike in 2014 derde tijdens de wereldkampioenschappen voor de jeugd in Zagreb.

Wat betreft de voorbereidingen van het toernooi hebben de schutters uit Tienray hun eigen, vertrouwde routine aangehouden. “Het is hetzelfde als dat we hier in Nederland zouden schieten”, vertelt Mike. Volgens Jos is vooral het mentale aspect belangrijk tijdens het toernooi. “Handboogschieten is de optimale beheersing van geest en lichaam. Je wint veel eerder iets wanneer je mentaal alles in balans hebt.” Op dit gebied maken de drie heren zich dan ook geen zorgen. “We kennen elkaar al zo lang, we weten precies wat we aan elkaar hebben. Anders zouden wij dit ook niet doen”, aldus Jos.

Naast het toernooi hebben de drie schutters ook nog genoeg tijd om Las Vegas zelf te verkennen. “Per dag heb je maar ongeveer twee uur om te schieten”, vertel Twan, “De rest van de dag kunnen we dus zelf invullen.” Zo staat de bekende Strip (casino- en hotelgebied) van Las Vegas zeker nog op het lijstje om bezichtigd te worden.“ Wel moest het aanvankelijke budget voor de reis wat opgerekt worden. “Het Archery Service Center in Horst heeft ons erg geholpen met het materiaal voor het toernooi”, vertelt Jos. Maar ook de steun vanuit eigen vereniging is voor de drie schutters van groot belang: “’t Trefpunt is een fijne, open omgeving. Het is in de loop der jaren voor ons alle drie een soort thuishonk geworden.”