Door weer en wind in de korte broek

Loek Tholen (11) en Simon Wijnands (11) uit Broekhuizen startten op 1 mei 2018 hun Korte Broeken Challenge. Tot 1 mei van dit jaar willen ze iedere dag een korte broek dragen. In eerste instantie was dit vooral een uitdaging voor henzelf, maar in het najaar hebben ze er een goed doel aan gekoppeld: het Alzheimerfonds.

Hoe de jongens op het idee voor de Korte Broeken Challenge kwamen, weten ze niet meer zo goed. “We zaten op de fiets naar school en toen stelde één van ons het opeens voor, maar hoe het precies ging, weet ik niet meer”, vertelt Simon. In eerste instantie wilden ze met de challenge vooral hun eigen doorzettingsvermogen op de proef stellen door één jaar lang alleen maar korte broeken te dragen. En zeker toen het in het najaar steeds kouder werd, was er heel wat doorzettingsvermogen nodig. “Toen was het in het begin wel best fris”, zegt Loek. Ziek zijn de twee echter niet geworden, hoe koud het ook al geweest is. Loek: “De kou is ook niet per se erg, het is vooral de wind.” Simon voegt toe: “Ik ben een keer in mijn korte broek naar JumpXL in Horst gefietst en toen had ik wel echt koude benen.”

In het najaar kwam de moeder van Loek op het idee om een goed doel te koppelen aan de challenge van de jongens. Dat vonden ze een mooi plan en er werd voor het Alzheimerfonds gekozen. “Dat vinden we een mooi doel en mijn oma heeft ook alzheimer”, zegt Simon. Daar wilden de twee zich dus graag voor inzetten. Loek vertelt: “We hebben een bakje bij de kapper gezet en bij de kroeg hier in het dorp.” Binnenkort komt er bovendien een bakje bij de natuurvoedingswinkel in Horst te staan. “Hoeveel we tot nu toe hebben, weten we nog niet, maar we willen in de komende maanden nog zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel.”

Het leukste aan de challenge vinden Loek en Simon de reacties van mensen. “Ze vinden ons bikkels en doorzetters”, zegt Loek. “De reacties zijn allemaal positief.” Wel moeten de jongens regelmatig uitleggen waar ze mee bezig zijn, zeker nu het weer echt winterachtig is. “Als ik gewoon door Horst loop, moet ik soms wel tien keer uitleggen wat ik aan het doen ben in mijn korte broek”, lacht Simon. Loek voegt toe: “Soms zit ik op de fiets en dan zie ik de automobilisten zo kijken van: wat een gek.” Daardoor laten de jongens zich echter niet ontmoedigen en ze zijn vastbesloten om het jaar vol te maken.

Op 1 mei 2019 stopt de actie van Loek en Simon officieel. Ze hebben dan één jaar lang alleen hun korte broek aan gehad. En eigenlijk bevalt dat best wel goed: “We zijn er wel aan gewend en het is niet meer zo koud”, zegt Simon. Of ze na 1 mei de lange broek weer aan gaan trekken, weten de jongens dan ook nog niet zeker. Simon: “In elk geval niet als het warm is.”