Roeien voor positiviteit

Een speciale op wens ingerichte fitruimte voor de bewoners van de Baersdonck in Grubbenvorst. In deze E-fitzone kunnen bewoners op een laagdrempelige manier aan hun gezondheid werken. Zij strijden bijvoorbeeld roeiend tegen elkaar op een roeitrainer met een tv-scherm die hun afstand en snelheid bijhoudt.

Op de Baersdonck, onderdeel van zorgorganisatie Dichterbij, wonen mensen met een lichte verstandelijke beperking. Aan sporten doen ze allemaal graag, maar niet in de sportschool. “De drempel is te hoog om daarheen te gaan”, vertelt Loes Ophelders, één van de bewoners. “Ik heb het gevoel dat daar iedereen mij aankijkt en ik moet presteren. Hier in onze eigen E-fitzone in de Baersdonck kunnen we onszelf zijn. Als ik hier sport, zit ik lekker in mijn vel. Het is een vertrouwde omgeving. Sinds ik hier sport, heb ik zoveel meer zelfvertrouwen gekregen, dat doet me ontzettend goed.” Het idee van de E-fitzone kwam vanuit de bewoners zelf, zegt beweegcoach Roel Krauth. “Dat is het mooie hier. De bewoners wilden zelf een sportruimte en toen zijn wij die in samenwerking met een aantal enthousiaste begeleiders en Embedded Fitness samen gaan stellen.” Richard Peters, ook één van de bewoners, voegt toe. “Dit was voorheen een creatieve dagbestedingsruimte. Ik ben blij dat we dat om hebben getoverd in een sportkamer.” Krauth vertelt dat er bij de Baersdonck wordt gewerkt met verschillende kwaliteitselementen vanuit positieve gezondheid, die door de provincie Limburg wordt gestimuleerd. “Lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Dat zijn de zes pijlers. Het allerbelangrijkste is dat als de bewoners klaar zijn met hun oefeningen, ze met een positief en gezond gevoel de ruimte uitlopen.”

Ankie Wijnands, begeleider van de bewoners van de Baersdonck, legt uit dat Positieve Gezondheid belangrijk is in de E-fitzone. “Sommige mensen gaan sporten voor een sixpack, maar hier gaan mensen juist sporten voor een Positieve Gezondheid. Als ze hier maar met een positief gevoel zitten, is het voor ons geslaagd.”

Loes Ophelders is hartstikke blij met de ruimte en is al flink gegroeid. “Ik ben vorig jaar oktober begonnen met sporten in de E-fitzone. Toen was ik heel onzeker. In het begin kon ik niet squatten en nu, maanden verder, doe ik het elke dag. Dat geeft mij een enorme boost. Als ik dan denk dat ik het niet kan, moet ik het gewoon proberen. Als het dan wel lukt, geeft dat heel veel vertrouwen.”

Roel Krauth laat zien dat er apparaten zijn voor ieder wat wils. “In samenwerking met Embedded Fitness zijn deze trainingsmachines gerealiseerd. We hebben een hardloopband met een tv-scherm waarop je tocht visueel wordt geprojecteerd. Je kunt door de Rockey Mountains lopen, Buenos Aires of door Bergen op Zoom. Het is net wat je fijn vindt.” Daarnaast staat een roeitrainer. “Hier kunnen de bewoners tegen elkaar strijden. Op het televisiescherm staan twee bootjes die bijhouden hoever de deelnemers nog moeten voor de finish.” Aan de linkerkant van de ruimte is het geheel ingericht met allerlei fitness apparaten. “Mijn favoriete gedeelte”, zegt Krauth. “Hier kan ik de bewoners tijdens het sporten goed coachen en ze zo net een tandje meer laten bijzetten.” Ook is er plaats voor wat minder zware sportoefeningen. “Als iemand even gewoon gezellig wilt praten met de ander, hebben we onder de tafel een trapper staan. Dan kunnen de bewoners tijdens het praten rustig fietsen, dan blijven ze nog steeds in beweging.” Krauth had in het begin zijn vraagtekens bij de E-fitzone. “Ik dacht dat het combineren van fitness met beeldschermen en computers een hype was. Dat het voor een paar weken leuk zou zijn en daarna over zou waaien. Het tegengestelde blijkt waar te zijn. De bewoners blijven hier maar terugkomen en dat doet ook mij goed.”