Horst aan de Maas krijgt regenboogzebrapad

Horst aan de Maas krijgt een regenboogzebrapad of -pad. De gemeenteraad van Horst aan de Maas, met uitzondering van Essentie, stemde dinsdag 29 januari tijdens de raadsvergadering met dit voorstel in.

Twee weken geleden vroeg Jim Weijs van D66+GroenLinks zich tijdens de raadsvergadering af, waarom Horst aan de Maas, in tegenstelling tot andere gemeenten, niet de regenboogvlag had gehesen als reactie op de Nashville-verklaring. Hij vond dit een gemiste kans. Yvonne Douven van VVD stelde vervolgens voor om te onderzoeken of een regenboogzebrapad een optie zou zijn. Daarop deden SP, D66+GroenLinks, PvdA en VVD dinsdag 29 januari gezamenlijk het voorstel om een regenboogzebrapad of –pad aan te leggen. “Hiermee geven we als Horst aan de Maas de LHBTI-gemeenschap een permanente steun in de rug”, aldus Weijs, ”Het is een teken van tolerantie. Meer dan vijftig gemeenten in Nederland hebben zo’n zebrapad of pad.” Roy Bouten van PvdA: “We kunnen hiermee als gemeente een statement maken. Iedereen in Horst aan de Maas mag houden van wie hij wil.” De partijen willen dat een dergelijke pad in het centrum van Horst op een prominente plek komt te liggen. Namens het College van B&W gaf wethouder Bob Vostermans aan dat goed onderzocht moet worden of een regenboogzebrapad wel een juridische status heeft. “Hoe zit het bijvoorbeeld met de aansprakelijkheid als er een ongeluk gebeurt? We zouden daarom ontraden om een zebrapad aan te leggen, een regenboogpad kan wel.” Volgens de vier partijen hoeft die rechtsgeldigheid geen probleem te zijn. Bouten: “In Lottum ligt een 3D-zebrapad. Een optie is om de witte blokjes in te kleuren.”
CDA steunde het voorstel van SP, D66+GroenLinks, PvdA en VVD. Essentie stemde tegen. Raadslid Jeroen Brouns: “We vinden dit te veel lijken op symboolpolitiek. Krijgen we straks dan genderneutrale wc’s op het gemeentehuis? We zien dan meer in het verruimen van het vlaggenprotocol. Het hijsen van de regenboogvlag is iets tijdelijks, een permanent zebrapad vinden wij een stap te ver.”