'Geen permanent verblijf arbeidsmigranten'

5-7-2018 door: Redactie
Er wordt een tijdelijke vergunning verleend voor huisvesting van zestig arbeidsmigranten op camping Het Engelke in Melderslo. Werkgroep ‘Tegen arbeidsmigranten op Camping Het Engelke’ stemt in met de nieuwe migranten, maar wil daarna een grens trekken. Dat blijkt uit de informatieavond die op maandag 2 juli in MFC De Zwingel in Melderslo gehouden werd.

Erik van den Hombergh van de werkgroep, burgemeester Ina Leppink-Schuitema, wethouder Bob Vostermans en Twan Christiaens van uitzendbureau Sun-Power gaven deze avond tekst en uitleg. Vostermans: “Op dinsdag 20 maart hebben de we vergunning in principe al goedgekeurd. De aanvraag voldeed echter nog niet aan alle eisen, dus kreeg Christiaens de tijd om de vergunningaanvraag compleet te maken. Toen de aanvraag compleet was, hebben we er onderzoek naar gedaan, het beoordeeld en hebben we hier een akkoord voor gegeven.” Hij maakt hierbij duidelijk dat het gaat om het tijdelijke verblijf van zestig arbeidsmigranten voor twee jaar in de periode van april tot en met oktober. “Hierin hebben we duidelijk afgesproken dat ze in de periode van oktober tot en met april weg zijn en dus alleen seizoensgebonden zijn”, aldus Vostermans. Van den Hombergh van de werkgroep wil duidelijk maken dat de werkgroep niet tegen arbeidsmigranten is, maar wel tegen plaatsing op de voormalige motorcamping.

“Op vrijdag 23 maart werden we overvallen door de plotselinge plaatsing van de woonunits op de camping. Zonder enig overleg of informatie naar de buurtbewoners. In de buurt van de camping wonen al ruim negentig arbeidsmigranten en we zitten niet te wachten op nog meer. Voor ons is de grens bereikt. Om Sun-Power tegemoet te komen stemmen we als werkgroep in met het tijdelijke verblijf van 60 personen, maar we willen géén permanent verblijf van 240 arbeidsmigranten op deze locatie. Iets wat wel oorspronkelijk in de plannen terugkwam van Sun-Power.” De buurt is onder andere bang voor onveilige verkeerssituaties onveiliger en aantasting van het woongenot. “En dan met name op het gebied van veiligheid, privacy en overlast”, aldus Van den Hombergh.

Christiaens van uitzendbureau Sun-Power begint zijn presentatie met het aanbieden van zijn excuses­ voor de commotie die hij veroorzaakt heeft. “We hebben inderdaad iets te vroeg die woonunits geplaatst. In het vervolg is het belangrijk dat wij de dialoog opzoeken, maar dat ook de inwoners zich bij ons melden. Daar staan wij voor open. Praat mét Sun-power en niet alleen óver Sun-Power. Praat niet alleen óver de arbeidsmigranten, maar ook mét de arbeidsmigranten.” Ook benadrukt hij het belang van arbeidsmigranten. “We willen ze niet in onze achtertuin, maar we hebben ze wel nodig. Tien procent van de beroepsbevolking in Noord-Limburg is arbeidsmigrant en 61 procent daarvan woont in Horst aan de Maas. Ze zijn belangrijk voor de regio, want zonder arbeidsmigranten wordt het voor internationale bedrijven al minder snel aantrekkelijk om zich in Nederland te vestigen.” Als voorbeeld haalt hij het kloosterhotel (het zogenaamde ‘Polenhotel’, red.) in Tienray aan, waar Sun-Power eerst op veel weerstand stuitte, maar na een tijdje op positieve reacties kon rekenen. “De kroegbazen en supermarkt waren blij met de extra aanwas van nieuwe klanten”, vertelt hij.

Alle personen die op de camping komen te wonen worden gecheckt van te voren en moeten een screening doorstaan. Christiaens: “Alle Polen, Roemenen, Portugezen, Italianen, maar ook Nederlanders moeten voldoen aan een regelement. Er komen geen gezinnen te wonen; alleen volwassenen van 18 tot en met 50 jaar. Ook zal er een beheer en begeleiding aanwezig zijn die alles in de gaten houdt. Normaal gesproken ontvangen de bewoners geen bezoek, maar het kan wel. Dat moet dan ook van te voren gemeld worden. We willen alle inwoners van Melderslo uitnodigen om gerust een keer een kijkje te nemen.” Wat er gebeurt over twee jaar, als de vergunning is verlopen, is vooralsnog onduidelijk, aldus Vostermans. “We zijn op het moment nog volop bezig met het ontwikkelen van een beleid wat betreft de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente en dat hangt daar mee samen, dus dat wordt vervolgd. In de tussentijd is het belangrijk dat we onderling open en transparant blijven communiceren, zowel inwoners, gemeente, werkgroep als Sun-Power.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie