Restauratie Apolloniabeeld

8-2-2018 door: Redactie
Het Apolloniabeeld in de kapel aan de Renkensstraat in Sevenum is onlangs volledig gerestaureerd en teruggeplaatst voor de Apolloniaviering op vrijdag 9 februari. Dit was nodig nadat tandartsen in Horst aan de Maas constateerden dat het beeld niet langer in goede staat was.
maskTop
Restauratie Apolloniabeeld
maskBottom

Apollonia is de beschermheilige voor tandartsen en kenmerkt zich door een tang met tand of kies in de ene hand en een palmtak in de andere. Het zijn dan ook de tandartsen uit Horst aan de Maas die er achter kwamen dat het beeld in Sevenum behoorlijk verweerd was. “De verf liet los, de kies uit de tang ontbrak en ze miste een paar vingers”, laat Gonnie Reinartz-Eijkemans van tandartsenpraktijk Eijkemans weten. In het kader van de Apolloniaviering namen ze de restauratie op zich.

“De Apolloniaviering is ieder jaar een gelegenheid voor tandartsen en verwijzers (zoals orthodontisten en parodontologen, red.) in de gemeente, om samen te komen. De banden worden dan aangehaald en versterkt, waardoor we gemakkelijker iets voor elkaar kunnen betekenen. Denk hierbij aan het opvangen van patiënten als een praktijk gesloten is. Het is een fijne gelegenheid om contacten te versterken en warm te houden. Ook steken we tijdens deze viering een kaarsje aan ter nagedachtenis aan overleden dierbaren of dierbaren die steun kunnen gebruiken. Het beeld speelt hierbij een belangrijke rol, dus voelde het ook als onze taak om te zorgen voor een restauratie.” De tandartsen hebben de viering dit jaar zelf op woensdag 7 februari gehouden, ook al is de officiële viering op
9 februari. “Dat is vaak net hoe het uitkomt met bijvoorbeeld carnaval, maar we houden wel ieder jaar deze datum aan om samen te komen”, aldus Reinartz-Eijkemans.

“Helaas weten we niet hoe het beeld er oorspronkelijk uit ziet. Het is gerestaureerd aan de hand van foto’s van andere Apollonia-beelden, waardoor het er wel iets anders is uit komen te zien. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld andere kleuren in terug gekomen.” Het gerestaureerde beeld staat weer in de kapel op de Renkensstraat.

Van oorsprong is het een gedachteniskapel die gesticht is in 1852. Vroeger werd de kapel veel bezocht door mensen met kiespijn. In 1980 is de vervallen kapel afgebroken en op een hogere plek weer opgebouwd.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie