Afsluiting Floriade met Nard Reijnders

27-9-2012 door: Redactie
Als op 7 oktober de deuren van de Floriade sluiten, gebeurt dat niet op stille wijze. Net als de opening, is ook de afsluiting bijzonder. Verantwoordelijk voor de muzikale invulling is ook nu weer componist en muzikant Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst.

“Het was ergens in 2004 dat toenmalig burgemeester Frissen een groepje mensen verzamelde dat mocht brainstormen over het culturele aspect van de Floriade,” vertelt Nard Reijnders. “ Duidelijk was dat cultuur een belangrijke plek in het programma zou krijgen.” Het toekomstige Floriadeterrein was toch nog een braakliggend gebied. Ideale plek voor een concert in de reeks Klassiek op Locatie, vond Reijnders. “Ik vond met de name de combinatie zo mooi. We speelden werken van Brahms, kamermuziek eigenlijk, op een plek die nog gecultiveerd moest worden.” In de jaren erna kwamen er honderden ideeën op tafel voor de Floriade. Concrete plannen ontstonden zo’n twee jaar geleden. “Toen ben ik ook begonnen met het componeren van de muziek, onder andere voor het Floriade orkest.”

Dit orkest, bestaande uit muzikanten uit de vijf deelnemende gemeenten, trad in de aanloop naar de expo op in zowel binnen- als buitenland en is daarmee het muzikale visitekaartje. “Daarnaast zijn er elke dag Anjerconcerten, zo genoemd vanwege de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Aan het einde van de middag treedt een orkest op het centrale plein op, om zo de bezoeker uit te zwaaien. Dit zijn voornamelijk orkesten uit de fanfare- en harmoniewereld, maar we hebben ook een Big Band gehad, blaaskapellen en een joekskapel. Op zondagmiddag zijn de picknickconcerten in het Amfitheater. Dit zijn echte luisterconcerten met een professioneel karakter. Er hebben bijvoorbeeld ook de twee winnaars van het TEMA Tielen Toernooi opgetreden. De koren zijn we echter niet vergeten. Zij treden elke zaterdag- en zondagmiddag op en ook hier is de gemeente Horst aan de Maas steeds goed vertegenwoordigd geweest.” De openingsceremonie was een tour de force. De afsluiting wordt dat ook, zij het in een bescheidener formaat. Reijnders is er nu druk mee bezig. “De tijd vliegt voorbij. Ik ben er elke dag wel mee bezig geweest, al is het maar door de vele leuke reacties. Maar ik kan terugkijken op een mooie periode.” 

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie