Achter de schermen - de redactie

10-8-2017 door: Redactie
Iedere week valt de HALLO bij u op de deurmat. Hoe dat nieuwsblad er uitziet, dat weet u inmiddels wel. Maar weet u ook hoe het er achter de schermen bij de HALLO aan toegaat en wie de mensen zijn achter het blad? Dat laten we in de serie Achter de schermen bij HALLO zien. In deze aflevering redacteuren Marieke Vullings en Kris Wijnands aan het woord.
maskTop
Achter de schermen - de redactie
maskBottom

Marieke en Kris vormen de dagelijkse redactie van nieuwsblad HALLO Horst aan de Maas. Ze verzamelen de inhoud van het blad: ze verwerken mails, tips en berichten die op de redactie binnenkomen en gaan zelf actief op zoek naar nieuws en verhalen. “We zoeken altijd naar actuele berichten waarvan wij denken dat lezers in Horst aan de Maas het leuk vinden om ze te lezen. Wekelijks brengen we een mix van informatieve berichten en achtergrondverhalen. We schrijven over de gemeenteraad, bieden context bij nieuws, maar schrijven ook over bijzondere hobby’s en proberen landelijk nieuws een lokaal gezicht te geven”, vertelt Kris. “Om dat te doen, onderhouden we bijvoorbeeld contacten met dorpsraden en verenigingen, bezoeken we raadsvergaderingen of thema-avonden in dorpen en houden we constant in de gaten wat er allemaal speelt”, vult Marieke aan.

“We zijn een onafhankelijke redactie, checken feiten en passen alle journalistieke principes toe die nieuwsmedia hanteren. Daarnaast proberen we altijd zoveel mogelijk een goede mix van berichten te maken: over onderwerpen uit alle dorpen, over jongeren en ouderen, van burgemeester tot verzamelaars van minitractors. Dat maakt het werk erg leuk en divers”, zegt Marieke.

Naast schrijven van artikelen zorgen beide dames ook elke week voor de kwaliteitscontrole: ze redigeren stukken van verslaggevers en controleren de laatste versie van HALLO voordat deze naar de drukker gaat. Maar interviewen blijft voor beiden favoriet. “Iedereen heeft een verhaal. Mensen zien het soms zelf niet of zijn te bescheiden en denken dat hun verhaal niet interessant genoeg is. Het is een mooie uitdaging om ze te laten zien dat ook hun verhaal de moeite van het vertellen waard is”, vindt Kris.

‘Het mooiste is dat mensen hun verhaal met je willen delen’

“En het is natuurlijk leuk om nieuws als eerste te horen”, zegt Marieke. Wat zij ook mooi vindt, is hoe open mensen soms zijn. “Mensen maken tijd voor je en zijn bereid hun verhaal met je te delen. Soms raak je helemaal geïnspireerd door de passie die je in hun ogen ziet als ze over hun hobby of leven vertellen, ook als het soms moeilijke verhalen zijn.”

Kris kwam bij HALLO terecht tijdens haar Master journalistiek. “Dat was veel theorie en ik wilde praktijkervaring opdoen. Ik kon aan de slag als weekendverslaggever. Na twee jaar vroegen ze of ik vast in dienst wilde komen. Graag natuurlijk! Het mooie van lokaal is dat je echt alles in de gaten kunt houden, dat je er dieper op in kunt gaan en dichter bij de mensen staat.”

Na haar opleiding journalistiek werkte Marieke een jaar of acht bij weekblad De Echo van Horst. Daarna werkte ze een paar jaar op diverse redacties. “Toen zag ik een vacature bij HALLO en wist ik: ‘Ik wil weer terug naar Horst’. Van Marieke van de Echo werd ik Marieke van de HALLO. Het is heel vertrouwd om hier te werken. Mensen komen gewoon naar de redactie met tips en vragen. Die korte afstand naar de lezers is wel heel fijn.”

Marieke en Kris sturen een team aan van twee fotografen en drie weekendverslaggevers, veelal studenten journalistiek. De verslaggevers doen interviews en maken reportages. “We geven ze veel verantwoordelijkheid en sturen ze zelfstandig op pad. Een mooie leerplek voor studenten”, zegt Marieke. Met de ervaren fotografen die zich elk weekend weer volop inzetten, is HALLO bijna bij alle grotere evenementen in de gemeente vertegenwoordigd.

Dat wordt gewaardeerd door de lezers, blijkt uit onderzoeken, en daar is de redactie blij mee. “We horen het graag als we het goed doen, maar ook als mensen ideeën hebben over hoe het anders kan. Daarom hebben we ook een redactieraad, waarmee we regelmatig bijeen komen om te praten over het blad. Maar mensen mogen natuurlijk altijd contact opnemen, ook met nieuwstips.” De redactie is te bereiken via redactie@hallohorstaandemaas.nl of via 077 396 13 52.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie