'Ach, overal is het warm'

9-8-2018 door: Redactie
De een kan met deze temperaturen in een met airco gekoeld kantoor zitten, de ander voert zijn werkzaamheden gewoon buiten uit. Dan is het zaak om je hoofd koel te weten te houden.
maskTop
'Ach, overal is het warm'
maskBottom

Koel blijven is geen probleem voor Micky Bouten (25). De Sevenummer is werkzaam bij Attractiepark Toverland. Bouten werkt al 4,5 jaar fulltime bij het attractiepark. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de parkeervoorziening en werkt afwisselend bij de attractie Merlin’s Quest en de nieuwe achtbaan Fe-nix. Dat bekent dat hij veel in de buitenlucht bezig is, maar dat maakt hem niet uit. “Als we op de parkeerplaats werken, dragen we petjes. Er zijn wat schaduwplekken en er staan ook parasols, we staan niet de hele dag in de volle zon. Daarnaast zorgen we ervoor dat we voldoende water drinken en in de pauzes pakken we een lekker ijsje”, lacht hij. “Ik ben het liefste buiten bezig”, zegt hij. Op een kantoor zitten zou dan ook niets voor hem zijn. “Bij de achtbaan is er airco, maar die zet ik bewust niet hoog, anders is het temperatuurverschil met buiten te groot. Met de Midzomeravonden werken we langer door ’s avonds en dan koelt het lekker af.” Wie bij de attracties staat, mag bij zijn bedrijfskleding een korte broek dragen. Dit geldt in verband met de veiligheid niet voor de medewerkers in de horeca. Het is prima uit te houden, vindt Bouten. “Ach, overal is het warm, ook als ik thuis zit. We hebben er allemaal last van. Maar ik kan de warmte makkelijk overleven.”

Esmee Douven uit Horst helpt tijdens de vakantieperiode bij verspreidingsbureau Garçon in Horst mee met het bezorgen van de HALLO. Samen met het team van Garçon maakt zij op donderdag, vrijdag en soms zelfs zaterdag in een busje een ronde door de gemeente Horst aan de Maas om de HALLO bij iedereen op de deurmat te krijgen, ongeacht het weer. “Het is best wel heftig om in die hitte te bezorgen”, zegt ze. “We willen dan ook zo veel mogelijk in de ochtend tussen 09.00 en 13.00 uur en in de avond na 18.00 uur bezorgen, om zo de hitte van de middag te vermijden.” Voor haar is het vooral een kwestie van veel drinken en goed insmeren van tevoren. “Ik neem zelf genoeg water mee, minstens een literfles en we pakken ook wat rust. We zijn dan ook blij als we tussendoor wat ­schaduw of wind kunnen opzoeken.”

Ook de diverse groenvoorzieningen in de gemeente Horst aan de Maas hebben te lijden onder deze temperaturen. Onderhoud is dus belangrijk. “Onze medewerkers zijn meestal een dagje bezig met dat lichte bestratingswerk, maar met deze temperaturen wordt dat gemakkelijk drie dagen”, vertelt Gina Stegmeijer, administratief medewerker bij Bakker Groen. De voornaamste maatregel die ze treffen is in de ochtend een uur ­eerder beginnen en niet langer dan tot 13.00 uur te werken.“Waar het mogelijk is beginnen de mannen dan om 06.00 uur, maar in een woonwijk is het bijvoorbeeld niet altijd even handig om rond dat tijdstip te maaien”, vertelt Stegmeijer. “En als het net wat meer werk is, dan zetten we daar meerdere mensen op om te zorgen dat ze het werk wel klaar krijgen.” Ze geeft aan dat de medewerkers zelf ook maatregelen nemen. “De meesten zetten een pet op, zorgen dat ze genoeg drinken en smeren zich in van te voren. Daarnaast pakken ze hun rust tussendoor, door bijvoorbeeld de schaduw op te zoeken. Op een sportveld is dat dan weer lastig; dan wordt het echt onverantwoord voor de mannen om langer dan tot 13.00 uur te werken.” Mocht het in de komende weken weer meer gaan regenen en minder warm worden, dan kunnen ze zich klaar maken voor de herstelwerkzaamheden. “Er is heel veel uitgedroogd door de hitte, maar je kunt nog niet helemaal peilen wat het wel en niet overleefd. Dat zie je straks pas als het weer wat meer geregend heeft. De grote bomen met de dikke wortels houden dit wel vol, maar de kwetsbare planten overleven dit niet”, aldus Stegmeijer.

“De zon is echt een sloper in dit vakgebied”, vertelt Chris Steegs, opzichter bij Suez afvalverwerking en de contactpersoon tussen de gemeente en de ‘jongens op de vuilniswagen’. “Met zo’n weer kun je het beste de hele dag in een badje liggen en niets doen. Bij het minste geringste breek het zweet al uit.” Het is een scenario waar de meesten alleen van mogen genieten tijdens hun vakantie, want in de tussentijd moet er ook gewoon werk verzet worden. “En dan is het werk van een vuilnisman al lichamelijk zwaar. Al helemaal in deze temperaturen, waarbij je gemakkelijk vier liter vocht kwijt raakt. Met alle lichaamsbeweging die de jongens ­krijgen en de warmte die van de wagen afkomt, is het net alsof je in de jungle aan het werk bent.” Steegs spreekt uit ervaring, want hij heeft zelf ook jarenlang achter de vuilnis­wagen gestaan.

“Vooral in de gemeente Horst aan de Maas, waar ze met kleinere prullenbakjes werken is het net een tikkeltje zwaarder omdat ze hiervoor moeten bukken. Daarnaast draait de vrachtwagen op volle toeren, die ook zijn warmte kwijt moet. Rondom de wagen is het daarom met gemak tien graden warmer dan op de thermometer’, vertelt hij. In hun werkzaamheden zijn ze niet gebonden aan tijd. “Het werk is klaar als het werk klaar is. Dat kan om 15.00 uur zijn, maar ook 19.00 of 20.00 uur. Als al het vuil maar opgehaald is. We vragen ze dan ook allemaal om ieder uur één of twee keer 5 minuten even de verkoeling op te zoeken.” Hij vindt het vooral belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. “Het maakt niet uit of je dik, dun, groot, klein, sterk of slap bent, met deze temperaturen ga je onderuit als je niet genoeg drinkt of niet goed oplet. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en het gaat toch ook om de veiligheid van de jongens.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie