'Hogere garantiesubsidie voor viering 800 jaar'

25-1-2018 door: Redactie
Als gemeente Horst aan de Maas niet garant wil staan voor 325.000 euro, dan ziet Stichting Horst aan de Maas 800 zich genoodzaakt de activiteiten voor de viering van 800 jaar Horst aan de Maas tot een minimum te beperken. Dat zei voorzitter Arie Stas tijdens de vergadering van de commissie samenleving van dinsdag 23 januari.

De totale kosten voor de viering in 2019 worden nu geraamd op 560.449 euro. Het stichtingsbestuur hoopt in totaal 435.000 euro aan subsidies en fondsen te kunnen werven, waarvan 200.000 euro van gemeente Horst aan de Maas. Daarnaast vraagt ze om een garantiesubsidie. Het College van B&W heeft voorgesteld garant te staan voor 100.000 euro. Volgens de stichting is dit echter niet voldoende. “Ons projectplan is met het huidige raadsvoorstel en dus een beperkte garantstelling niet uitvoerbaar”, aldus Stas. De stichting ziet het liefst dat de gemeente voor 325.000 garant staat. In oktober vorig jaar liet de gemeenteraad van Horst aan de Maas nog weten dat zij in eerste instantie maar 50.000 euro beschikbaar wil stellen voor de activiteiten. De raad vond toen dat nog niet duidelijk was of het initiatief zich daadwerkelijk op alle zestien kernen van Horst aan de Maas richt en ook draagvlak in alle dorpen heeft. Tijdens de commissievergadering van 23 januari presenteerde creatief regisseur Jan Duijf enkele ideeën uit het projectplan. Zo wil Lottum elke kern van Horst aan de Maas een rozenperkje aanbieden met daarin speciaal gekweekte rozen. Sommige projecten gaan zelfs bovenregionaal in de belangstelling staan, aldus Duijf. Hij verwijst naar het plan om in Meterik de landbouw onder de aandacht te brengen door 800 jaar oogstmethoden in beeld te brengen.

De commissieleden waren het over eens dat de stichting de afgelopen maanden veel werk heeft verzet. Toch waren er wat vragen over de garantstelling. “Het is duidelijk dat de stichting geen risico kan dragen. Wie gaat de kosten betalen als het fout gaat?”, vroeg Frans Kerstjens van Essentie zich af. Volgens wethouder Ger van Rensch heeft het college bewust voor een garantstelling van 100.000 euro gekozen. “Dit zorgt voor een inspanningsverplichting voor de stichting om voldoende sponsoren te vinden.” Stas deed een dringend beroep op de gemeente om de garantsubsidie te verlenen. “Er is al zoveel motivatie opgebouwd.  We kunnen de werkgroepen niet  ‘on hold’ zetten totdat er meer budget komt. Dan wordt het een ‘gang naar Canossa’ (het hoofd in de schoot leggen, red.) en dat willen we niet.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie