'Geniet van elke minuut want het vliegt voorbij'

25-1-2018 door: Redactie
Elf vragen aan prins Rob I
maskTop
'Geniet van elke minuut want het vliegt voorbij'
maskBottom

Wie ben je?
Mijn naam is Rob van der Beele. Ik ben lid van SV Melderslo en bestuurslid van Kindervakantiewerk Melderslo, dat dit jaar het veertigjarig jubileum viert. Mijn bijnaam is Jezus. Die bijnaam heb ik sinds ik met carnaval in de hoogtijdagen van Mission Impossible als Jezus verkleed ging. Daarna figureerde ik nog als Jezus bij de Vrolijke Jordanezen en de Heideroosjes. Ik ben getrouwd met Mai. We hebben drie kinderen: Roos (15 jaar), Loek (12 jaar) en Jurre (10 jaar). Alle drie waren ze blij verrast toen ze hoorden dat ik prins van De Vlaskop werd. Ook de straat kwam meteen met een heleboel man om te versieren en te proosten.

Waar werk je?
Ik werk al ruim dertien jaar als wiskunde- en natuur/scheikundedocent op het Dendron College. Mijn opleidingen zijn hts-elektrotechniek en de lerarenopleiding. De school vindt carnaval een mooi feest en verleent hier ook alle medewerking aan. Zo heeft de school zelfs een eigen carnavalsvereniging, cv De Stronk, waar ik afgelopen jaar de scepter mocht zwaaien. Toen hebben we het wereldrecord polonaiselopen gebroken. Dus ben ik twee jaar op rij prins en zelfs enkele weken dubbelprins! Volgens de statuten van de carnavalsvereniging onmogelijk maar wie houdt me nu nog tegen?

Waarom heb je ja gezegd op de vraag om prins te worden?
Het is een grote eer om prins van De Vlaskop te zijn dus heb ik geen seconde hoeven te twijfelen. Ik heb nog een oom die prins is geweest, maar carnaval vieren heb ik toch zelf moeten ontdekken met mijn vrienden en dat is goed gelukt. Carnaval is wat mij betreft het mooiste feest van het jaar.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Ik stond perplex toen vorst Rik me belde. Ik werd er stil van en wilde meteen buiten gaan kijken of er geen cameraploeg van Bananasplit om de hoek stond. Dit kon toch niet waar zijn! Prinses is mijn vrouw Mai en de adjudanten hebben we gekozen uit onze vrienden: Leon Baltussen van vriendengroep ‘Weej doon ok ma waat’ en Mart Verstraaten van vriendengroep ‘de Megjes’. Alle drie zijn het ras-
carnavalsvierders.

Wat betekent carnaval voor je?
Carnaval is lekker uit je dak gaan, hossen, springen en zingen. Helemaal idioot verkleed gaan. Er zijn in het alledaagse leven helaas een heleboel mensen die sociaal wenselijk gedrag vertonen om er maar bij te horen en die daardoor niet goed zichzelf durven te zijn. Met carnaval lukt dat wel bijna iedereen. Ik zou wensen dat het voor iedereen 365 dagen per jaar carnaval was en iedereen lekker zich zelf kon zijn, zich uitleeft en geniet en zich niet druk maakt om wat anderen over hen denken!

Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Ik heb allereerst de voorraadkast eens goed aangevuld voor het bezoek dat de komende tijd overdag maar ook ’s nachts binnenvalt. Een lekker gebakken eitje gaat er namelijk altijd in. En wat er van mij wordt verwacht: ik zie het wel, laat het allemaal gebeuren. Het organiseren hoef ik niet te doen, dat wordt allemaal voor mij geregeld. Dat ik voorop loop in de polonaise en als laatste het licht uitmaak in de kroeg dat wordt wel van de prins verwacht natuurlijk.

Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Dat ze mee mogen maken hoe ze bij De Vlaskop carnaval vieren, zo heb ik het nog nergens meegemaakt. Een lust voor het oog. Dat is carnaval vieren in het kwadraat.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Het uitkomen was wel spannend want in een toneelstuk werkt men toe naar de apotheose van de avond: het bekendmaken van de nieuwe prins, prinses en adjudanten. Wat een ontlading! Waar ik het meeste naar uitkijk is carnavalsmaandag want dan is er een prachtige optocht in Melderslo met schitterende praalwagens en bontversierde groepen en verandert MFC De Zwingel in een feesttempel met meer dan tweeduizend hossende carnavalisten. Melderslo is dan voor één dag het episch centrum van de ganse vasteloavend van Eijsden tot Mook. Van heinde en verre komen de mensen dan in de hoop dat ze nog de feesttempel binnenkomen, want vol is vol.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Ik heb het voordeel als docent dat ik de hele carnavalsweek vrij ben en dus even kan bijkomen van alle indrukken. Waarschijnlijk voel ik me na carnaval als na een heftige vrijpartij: kapot moe maar zeer voldaan, met een smile op mijn gezicht in slaap vallen!

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
We hadden een hele reeks afkortingen die we gebruikten voor verboden woorden zoals ‘carnaval’ en ‘prins’ om deze woorden maar niet in huis te hoeven gebruiken in het bijzijn van de kinderen. Buitenshuis kozen we voor de aanval als beste verdediging: noem andere Melderslonaren als mogelijke prins- of prinseskandidaten. Dat werkte best goed.

Welk advies zou je jouw opvolger in 2019 mee willen geven?
Geniet van elke minuut want het vliegt voorbij. En sleur zoveel mogelijk mensen mee in dit turbulente feest want dit is gewoon een levenservaring die op elke bucket-list hoort te staan. Sterker nog, als je het eenmaal hebt meegemaakt, wil je het nooit meer missen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie