'In deze 'snelle' wereld is bezinning belangrijk'

21-2-2018 door: Redactie
Na carnaval breekt de vastentijd aan. De weken tussen Aswoensdag en Pasen staan in het katholieke geloof bekend als de ­vastentijd, een periode van vasten en bezinning. In Horst aan de Maas doet maar 7 procent van de inwoners mee aan de vastentijd. Het overgrote deel, 53 procent, vindt het een achterhaald fenomeen. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

Een periode wat minder snoepen, de alcohol laten staan of even letterlijk pas op de plaats maken. De vastentijd kan op veel manieren worden ingevuld. Van de inwoners in Horst aan de Maas die bewust meedoen aan de vastentijd zegt het merendeel deze weken gezonder te eten en minder te snoepen. “Ik vind de vastentijd nog steeds belangrijk”, reageert iemand. “Zeker ook de bezinning die daar bij hoort.”

Toch vinden de meeste mensen het een achterhaald fenomeen. “Dit valt onder het kopje ‘zondagsrust’. Ook achterhaald, de meeste winkels zijn gewoon geopend op zondag”, vindt deze inwoner. Een ander zegt: “De rooms-katholieke kerk heeft de aansluiting van de veranderende maatschappij gemist en is blijven hangen in het verleden. Tel je daarbij de mistoestanden (misbruik) op en dan is het een logisch gevolg dat mensen de kerk de rug toekeren en het geloof in de katholieke kerk verloren zijn.”

Hoewel het merendeel aangeeft niet actief mee te doen aan de vastentijd, zien velen wel de voordelen van een bezinningsperiode. “Het zou geen kwaad kunnen als we wat minder zouden consumeren, maar dit hoef geen direct verband te houden met het geloof”, vindt deze persoon. “Zou voor iedereen wel eens goed kunnen zijn. Even een pas op de plaats maken en realiseren wat je functie op aarde is”, voegt een ander toe. Dat vindt ook deze inwoner: “Je moet het naar deze tijd vertalen. Dan heeft het echt nog wel betekenis. Afzien, minderen en ervaren hoe rijk wij zijn ten opzichte van anderen.” Bezinning is in deze ‘snelle’ wereld heel belangrijk, wordt er gezegd. “Het zou goed zijn voor iedereen om eens te vasten op een of andere manier. Kan bijvoorbeeld ook door een week geen sociale media te gebruiken. Los komen van je gewoontes zodat je het nut en de onzin van elkaar kunt scheiden.”

TipHorstaandeMaas is een samenwerkings­verband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie